Smotanovo - kôprový koláč

Postup:

Mlieko si mierne prihrejeme, aby bolo vlažné, pridáme tam cukor, zamiešame a nadrobíme doň droždie. Necháme odstáť, aby sa spravil kvások.

Naváženú múku, soľ a kypriaci prášok zmiešame, pridáme olej, vajce a hotový kvások. Vymiesime cesto tak, aby sa oddelovalo od misy. pomúčime trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 - 60min.

Predhrejeme si rúru na 180°C s ohrevom dolu a hore

Cesto vyklopíme na pečiaci papier alebo podložku, prípadne plech vymystíme olejom a vysypeme múkou. 

Rukami roztiahneme cesto po celom povrchu, kraje necháme vyššie, aby sa nám smotanová plnka nevyliala.

Kraje koláča asi na 1-2cm potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Na koláč roznomerne vylejeme smotanovú zmes:

smotanu zmiešanú s nadrobno nakrájaným kôprom osolíme podľa vlastnej chuti. Navrch môžete pridať ľanové alebo sezamové semienka.

Pečieme na 180°C asi 25-30minút.


Dobrú chuť!


Budete potrebovať: 

1 veľkú kyslú smotanu (400ml) - môže byť 14 alebo 16%

čerstvý kôpor - prípadne sušený

soľ, ľanové semienka alebo inú posýpku

1 žĺtko na potretie

na cesto:

400g hladkej múky

30g kryštálového cukru 

20g droždia (polovička kocky) 

1 celé vajce

70 ml oleja

240ml mlieka

4g kypriaceho prášku do pečenia (1/3 balíčku)

soľ podľa chuti






© 2019 Všetko pre život od Sue. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma!