Smotanovo - kôprový koláč

Postup:

Mlieko si mierne prihrejeme, aby bolo vlažné, pridáme tam cukor, zamiešame a nadrobíme doň droždie. Necháme odstáť, aby sa spravil kvások.

Naváženú múku, soľ a kypriaci prášok zmiešame, pridáme olej, vajce a hotový kvások. Vymiesime cesto tak, aby sa oddelovalo od misy. pomúčime trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 - 60min.

Predhrejeme si rúru na 180°C s ohrevom dolu a hore

Cesto vyklopíme na pečiaci papier alebo podložku, prípadne plech vymystíme olejom a vysypeme múkou. 

Rukami roztiahneme cesto po celom povrchu, kraje necháme vyššie, aby sa nám smotanová plnka nevyliala.

Kraje koláča asi na 1-2cm potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Na koláč roznomerne vylejeme smotanovú zmes:

smotanu zmiešanú s nadrobno nakrájaným kôprom osolíme podľa vlastnej chuti. Navrch môžete pridať ľanové alebo sezamové semienka.

Pečieme na 180°C asi 25-30minút.


Dobrú chuť!


Budete potrebovať: 

1 veľkú kyslú smotanu (400ml) - môže byť 14 alebo 16%

čerstvý kôpor - prípadne sušený

soľ, ľanové semienka alebo inú posýpku

1 žĺtko na potretie

na cesto:

400g hladkej múky

30g kryštálového cukru 

20g droždia (polovička kocky) 

1 celé vajce

70 ml oleja

240ml mlieka

4g kypriaceho prášku do pečenia (1/3 balíčku)

soľ podľa chuti






© 2019 Všetko pre život od Sue. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky