Smotanovo - kôprový koláč

Postup:
Mlieko si mierne prihrejeme, aby bolo vlažné, pridáme tam cukor, zamiešame a nadrobíme doň droždie. Necháme odstáť, aby sa spravil kvások.
Naváženú múku, soľ a kypriaci prášok zmiešame, pridáme olej, vajce a hotový kvások. Vymiesime cesto tak, aby sa oddelovalo od misy. pomúčime trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 - 60min.
Predhrejeme si rúru na 180°C s ohrevom dolu a hore
Cesto vyklopíme na pečiaci papier alebo podložku, prípadne plech vymystíme olejom a vysypeme múkou.
Rukami roztiahneme cesto po celom povrchu, kraje necháme vyššie, aby sa nám smotanová plnka nevyliala.
Kraje koláča asi na 1-2cm potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Na koláč roznomerne vylejeme smotanovú zmes:
smotanu zmiešanú s nadrobno nakrájaným kôprom osolíme podľa vlastnej chuti. Navrch môžete pridať ľanové alebo sezamové semienka.
Pečieme na 180°C asi 25-30minút.
Dobrú chuť!
Budete potrebovať:
1 veľkú kyslú smotanu (400ml) - môže byť 14 alebo 16%
čerstvý kôpor - prípadne sušený
soľ, ľanové semienka alebo inú posýpku
1 žĺtko na potretie
na cesto:
400g hladkej múky
30g kryštálového cukru
20g droždia (polovička kocky)
1 celé vajce
70 ml oleja
240ml mlieka
4g kypriaceho prášku do pečenia (1/3 balíčku)
soľ podľa chuti